Een schone en vormvrije batterij die morgen al rendabel is.

Noorwegen wilde de energieopslag van Europa worden. Door een overschot van bijvoorbeeld eindenergie uit Duitsland op te slaan in bestaande waterreservoirs en waterkrachtsystemen. Een prachtig project, waarvoor wel 516 kilometer zeekabel moet worden gelegd en een elektriciteitsverbinding van 623 kilometer, dit alles voor ongeveer 1.75 miljard euro. Daarnaast zijn voor opslag enorme reservoirs aan water nodig. Dat kan beter, makkelijker en met minder nadelige impact op de natuur.

In het kort

De BeeBee is een recyclebare, opschaalbare, vormvrije batterij met variabel vermogen. BeeBeeOne biedt daarmee de schone mogelijkheid om energie op te slaan als het aanbod groot is om weer vrij te geven als de vraag groot is. Door koppelbare modules (ongeveer ter grootte van een vrachtwagen) zijn de mogelijke toepassingen van BeeBee groot; van buurtbatterij of batterij bij zonne- of windmolenpark tot gridbatterij voor grootindustrie.

In tegenstelling tot andere vormen van energieopslag waar nu onderzoek naar gedaan wordt zoals flowbatterijen en waterstof, kan de BeeBee binnenkort in gebruik worden genomen en rendabel zijn. Dat is belangrijk: er is niet alleen behoefte aan energieopslag, maar aan duurzame opslagtechnologie die nu direct gebruikt kan worden. Om nu al te kunnen voldoen aan de noodzaak van schone energieopslag, moeten er componenten en methoden gebruikt worden met een bewezen geschiedenis. Met deze aanpak is een BeeBee nu al rendabel.

BeeBee’s slaan energie uit zon en wind op in lucht en warmte, en maken daarvoor gebruik van elementen zoals water, zand en biologisch afbreekbare stoffen. Om deze energie vast te houden, moet er een verschil (in bijvoorbeeld druk) bewaard worden. Hoe groter dit verschil, hoe meer energie er is opgeslagen. 

Met name mechanische en thermische energie spelen een grote rol in een BeeBee, het opvangen van materiaalspanningen. Dit zijn fenomenen waar de industrie al bekend mee is, waardoor oplossingen al beschikbaar zijn. Het op- en ontladen van een BeeBee gebeurt met apparatuur die ook al in gebruik is. Componenten zoals elektromotoren, pompen en warmteoverdrachtsystemen zijn verantwoordelijk voor het omzetten en transporteren van energie naar de juiste vorm en plek. Doordat deze standaard onderdelen al bestaan is het mogelijk om nu al een BeeBee te bouwen.

Voor het opslaan van een BeeBee is volume nodig. De uitdaging (zoals we ons herinneren van de dragers van muziek 20 jaar geleden) zal de komende jaren liggen in het continu verhogen van de energiedichtheid, het minimaliseren van materiaalverbruik en creatief omgaan met het benodigd opslagvolume. 

Dit is waarom de ‘vormvrije’ eigenschap van een BeeBee nu zo belangrijk is. Want het volume kan worden bewaard in allerlei vormen, ondergronds, of erboven, in één geheel of in kleinere delen, in allerlei vormen die aansluiten bij het doel en de ruimte die beschikbaar is. BeeBee’s zouden creatief kunnen worden meegenomen in de architectuur van nieuwe projecten, we kunnen het landschap er mooier mee maken, geïntegreerd in bouwwerken en omgeving. Een BeeBee is werkelijk en letterlijk vormvrij.

De mogelijkheden die we bieden zijn eindeloos: we zijn schaalbaar door koppelbare modules; beschikbaar voor grote én kleine ondernemers, clean energy as a service, dat is de dienst die BeeBeeOne biedt.

Help mee de eerste BeeBee’s te realiseren!