Een schone en vormvrije batterij die morgen al rendabel is.

Noorwegen wilde de energieopslag van Europa worden. Door een overschot van bijvoorbeeld eindenergie uit Duitsland op te slaan in bestaande waterreservoirs en waterkrachtsystemen. Een prachtig project, waarvoor wel 516 kilometer zeekabel moet worden gelegd en een elektriciteitsverbinding van 623 kilometer, dit alles voor ongeveer 1.75 miljard euro. Daarnaast zijn voor opslag enorme reservoirs aan water nodig. Dat kan beter, makkelijker en met minder nadelige impact op de natuur.

In het kort

Het schone energieopslagsysteem van BeeBeeOne® is een recyclebare, opschaalbare, vormvrije batterij met variabel vermogen. BeeBeeOne® biedt daarmee de schone mogelijkheid om energie op te slaan als het aanbod groot is om weer vrij te geven als de vraag groot is. Door koppelbare modules (ongeveer ter grootte van een vrachtwagen) zijn de mogelijke toepassingen van de schone energieopslagsystemen van BeeBeeOne® eindeloos; van buurtbatterij of batterij bij zonne- of windmolenpark tot gridbatterij voor grootindustrie.

In tegenstelling tot andere vormen van energieopslag waar nu onderzoek naar gedaan wordt zoals flowbatterijen en waterstof, kan het schone energieopslagsysteem van BeeBeeOne® binnenkort in gebruik worden genomen en rendabel zijn. Dat is belangrijk: er is niet alleen behoefte aan energieopslag, maar aan duurzame opslagtechnologie die nu direct gebruikt kan worden. Om nu al te kunnen voldoen aan de noodzaak van schone energieopslag, moeten er componenten en methoden gebruikt worden met een bewezen geschiedenis. Met deze aanpak is een opslagsysteem van BeeBeeOne® nu al rendabel.

De schone energieopslagsystemen van BeeBeeOne® slaan energie uit zon en wind op in lucht en warmte, en maken daarvoor gebruik van elementen zoals water, zand en biologisch afbreekbare stoffen. Om deze energie vast te houden, moet er een verschil (in bijvoorbeeld druk) bewaard worden. Hoe groter dit verschil, hoe meer energie er is opgeslagen. 

Met name mechanische en thermische energie spelen een grote rol in een opslagsysteem van BeeBeeOne®, het opvangen van materiaalspanningen. Dit zijn fenomenen waar de industrie al bekend mee is, waardoor oplossingen al beschikbaar zijn. Het op- en ontladen  gebeurt met apparatuur die ook al in gebruik is. Componenten zoals elektromotoren, pompen en warmteoverdrachtsystemen zijn verantwoordelijk voor het omzetten en transporteren van energie naar de juiste vorm en plek. Doordat deze standaard onderdelen al bestaan kan BeeBeeOne® nu al schone opslagsystemen bouwen.

Voor het opslaan van een energie in een opslagsysteem van BeeBeeOne® is volume nodig. De uitdaging (zoals we ons herinneren van de dragers van muziek 20 jaar geleden) zal de komende jaren liggen in het continu verhogen van de energiedichtheid, het minimaliseren van materiaalverbruik en creatief omgaan met het benodigd opslagvolume. 

Dit is waarom de ‘vormvrije’ eigenschap van een BeeBeeOne® schone energieopslagsystemen nu zo belangrijk is. Want het volume kan worden bewaard in allerlei vormen, ondergronds, of erboven, in één geheel of in kleinere delen, in allerlei vormen die aansluiten bij het doel en de ruimte die beschikbaar is. Zo kunnen de schone opslagsystemen van BeeBeeOne® meegenomen worden in de architectuur van nieuwe projecten, we kunnen het landschap er mooier mee maken, geïntegreerd in bouwwerken en omgeving. Een schoonopslagsysteem van BeeBeeOne® is werkelijk en letterlijk vormvrij.

De mogelijkheden die we bieden zijn eindeloos: we zijn schaalbaar door koppelbare modules; beschikbaar voor grote én kleine ondernemers, clean energy as a service, dat is de dienst die BeeBeeOne® biedt.

Help mee de eerste schone opslagsystemen van BeeBeeOne® te realiseren!