Grootschalige elektriciteitsopwekking

Dit artikel is geschreven door:

Professor Emeritus Lou van der Sluis

Emeritus professor Lou van der Sluis

Gepubliceerd op 8 oktober, 2024

De groei van duurzame energieoplossingen zoals windmolens en zonnepanelen verandert onze energie-infrastructuur drastisch. Grootschalige elektriciteitsopwekking verwijst naar het proces waarbij grote hoeveelheden elektriciteit worden geproduceerd om aan de vraag van hele regio’s of landen te voldoen. Traditioneel werd dit bereikt door middel van fossiele brandstoffen zoals kolen en gas, maar met de groeiende focus op duurzaamheid, spelen hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en waterkracht een steeds grotere rol.

elektriciteitsopwekking

Met de toename van grootschalige elektriciteitsopwekking middels hernieuwbare energiebronnen worden we echter steeds afhankelijker van het weer, wat leidt tot onbalans tussen energieopwekking en -verbruik. Deze onbalans, beter bekend als netcongestie, is een groeiend probleem in Nederland en andere landen. Maar gelukkig biedt BeeBeeOne een innovatieve oplossing voor deze uitdaging.

De kracht van powerpools

De ruggengraat van onze elektriciteitsvoorziening wordt gevormd door grote elektriciteitscentrales, verspreid over het land. De primaire energiebron kan waterkracht uit stuwmeren zijn, fossiele brandstoffen gas, olie, steenkool (conventionele thermische centrales) of uranium (nucleaire thermische centrales). Landen met langlopende handelscontracten en een gemeenschappelijke frequentie-vermogensregeling vormen een zogenaamde Power Pool.

In Europa bijvoorbeeld werken 42 netbeheerders (Transmission System Operators of TSO’s) in 35 landen (zoals Frankrijk, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en vele anderen) samen in ENTSO-E (European Netwerk of Transmission System Operators ) verband. NORDEL is het samenwerkingsverband van de Scandinavische netwerk bedrijven.

In een powerpool worden meerdere energieopwekkers, zoals zonneparken, windmolens, en energieopslagsystemen, gecombineerd met verschillende energieverbruikers, zoals bedrijven of industriële installaties. Door deze samenwerking kunnen overschotten van bijvoorbeeld zonne-energie in het ene gebied worden gedeeld met tekorten in een ander gebied. Dit maakt het mogelijk om vraag en aanbod beter in balans te brengen en netcongestie te verminderen. Bovendien kunnen deelnemers aan een powerpool samen profiteren van lagere kosten voor netaansluiting en kunnen ze gezamenlijk toegang krijgen tot energiehandelsmarkten, waar ze hun overschotten kunnen verhandelen.

Powerpools spelen dus een belangrijke rol in de energietransitie door de integratie van hernieuwbare energiebronnen te bevorderen, de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen en economische voordelen te creëren voor de deelnemers.

Oplossen van netcongestie

Grootschalige elektriciteitsopwekking heeft veel voordelen, maar kan ook leiden tot netcongestie. Netcongestie treedt op wanneer er meer elektriciteit wordt opgewekt dan het net aankan, vooral op dagen met veel zon en wind. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar elektriciteit door de toename van elektrische apparaten en voertuigen. BeeBeeOne biedt een oplossing door overtollige elektriciteit op te slaan en vrij te geven wanneer de vraag hoger is dan het aanbod. Hierdoor wordt niet alleen netcongestie verminderd, maar kunnen bedrijven ook hun productie opschalen zonder afhankelijk te zijn van extra netaansluitingen.

De bijdrage van BeeBeeOne

BeeBeeOne speelt een cruciale rol in de energietransitie en de grootschalige elektriciteitsopwekking door bedrijven te helpen hun energieverbruik te optimaliseren en duurzame energie op te slaan voor later gebruik. Met onze innovatieve technologie en focus op duurzaamheid zetten we de toon voor de toekomst van grootschalige energieopslag. Of het nu gaat om het oplossen van netcongestie of het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, BeeBeeOne biedt de oplossingen die nodig zijn om een schonere, duurzamere toekomst te realiseren.

BeeBeeOne logo

Wij helpen je graag verder

Vul het formulier hieronder in

Dit bericht delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen bij BeeBeeOne?
Laat je gegevens achter en ontvang het laatste nieuws over onze energieopslagsystemen.